![]() |
Όνομα Ακτής: Κοκκώνι – Νεράντζα |
Κωδικός Ταυτότητας: ELBW029242018![]() |
Δήμος Βέλου - Βόχας |
Περιφέρεια ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ |
Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ |
Η θέσπιση Μητρώου Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ, σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση, με βασικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την παροχή χρήσιμων στοιχείων για την σύγκριση και την επιλογή ακτών κολύμβησης. Η ταυτότητα των υδάτων κολύμβησης παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή.
Συμπληρωματικώς του Μητρώου Ταυτοτήτων, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου κάθε έτους (από 1η Ιουνίου έως 31η Οκτωβρίου), διενεργούνται συστηματικές δειγματοληψίες και αναλύσεις μικροβιολογικών και άλλων παραμέτρων, με σκοπό την ποιοτική παρακολούθηση και ταξινόμηση των κολυμβητικών υδάτων.
Η παραλία Κοκκώνι – Νεράντζα βρίσκεται στα δυτικά της Κορίνθου, εντός του Κορινθιακού Κόλπου. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της ακτής αποτελεί ο Φάρος του Ηραίου. Τόσο η παράκτια ζώνη όσο και ο θαλάσσιος πυθμένας είναι πετρώδεις με ψιλό βότσαλο. Η παράκτια ζώνη της ακτής είναι τροποποιημένη λόγω της ύπαρξης προβολών και κρηπιδωμένων προβλητών. Η παράκτια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει σποραδική βλάστηση από αλμυρίκια (Tamarix) ενώ η θαλάσσια, χλωροφύκη που είναι προσκολλημένα στον πυθμένα και επί της ακτής, μαλάκια (πεταλίδες) και αρθρόποδα (καβούρια). Η κολυμβητική ακτή αποτελεί το παράλιο τμήμα ενός ανοιχτού κόλπου, μήκους 4.200 μ. Το μήκος της ακτής είναι 3.100 μ., το μέσο πλάτος είναι 10 μ. και ο προσανατολισμός είναι βορειοανατολικός. Τα κολυμβητικά ύδατα στα πρώτα μέτρα είναι βαθιά, ο πυθμένας παρουσιάζει ήπια κλίση και η ισοβαθής των 5 μ. παρατηρείται σε απόσταση περίπου 60 μ. από την ακτή. Η παραλία είναι προσβάσιμη μέσω της ασφαλτοστρωμένης οδού Παναγή - Τσαλδάρη. Τμήμα της παραλίας είναι οργανωμένο και διαθέτει υποδομές εξυπηρέτησης των λουομένων όπως, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, καλάθια απορριμμάτων και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Σε απόσταση 200 μ. από το βορειοδυτικό άκρο της περιοχής κολύμβησης καταλήγει ο ποταμός Ασωπός. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων εκτιμάται σε 2.000 άτομα. Ανάντη της παραλίας και κατά μήκος της παραλιακής της ζώνης υπάρχει λιθόστρωτο πεζοδρόμιο με κινητά κτίσματα (παγκάκια). Επιπλέον, η περιοχή είναι οικιστική με χρήση τουριστική και διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και αναψυκτήρια.
Το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης λεκάνης απορροής της ακτής καλύπτεται από ετερογενείς αγροτικές εκτάσεις, οπωρώνες, μόνιμες καλλιέργειες και αμπελώνες.
Η ακτή εντάσσεται στο Υδατικό Σύστημα Β. Πελοπόννησος (EL02), στην Λεκάνη Απορροής Ποταμού Ρεμάτων Παραλίας Βόρ. Πελοποννήσου (EL0227) και στο Παράκτιο Υδατικό Σύστημα «Όρμος Κορίνθου» (EL0227C0006N), του οποίου η οικολογική κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως «Μέτρια», με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης, που πραγματοποιήθηκε στην 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και την αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) (ΦΕΚ Β 4678/29.12.2017). Στο Υδατικό Σύστημα υπάρχει σταθμός επιχειρησιακής παρακολούθησης που έχει οριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η ακτή ανήκει στην περιοχή της Βόρειας Κορινθίας, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένη ευπρόσβλητη περιοχή σε νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης με βάση την Οδηγία 91/676/ΕΟΚ.
Η παραλία Κοκκώνι – Νεράντζα αναγνωρίσθηκε ως ακτή κολύμβησης το έτος 1991 και έκτοτε παρακολουθείται στο πλαίσιο των ετησίων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων, τα οποία πραγματοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από το 2010, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων για τις κολυμβητικές περιόδους πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και με συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τελευταίων ετών.
Σημείο παρακολούθησης | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |||||
ELBW029242018101 |
Η ακτή έλαβε για το έτος 2014 το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας καλύπτοντας κριτήρια που, συμπληρωματικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και την καθαρότητα της ακτής, σχετίζονται με την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης.
Το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην περιοχή είναι 486mm, με το μέγιστο και το ελάχιστο μηνιαίο ύψος να είναι αντίστοιχα 372,5mm και 0mm. (Ε.Μ.Υ. Μετεωρολογικός Σταθμός Βέλου, έτη 1987-2004). H επικρατέστερη διεύθυνση ανέμου είναι η βορειοανατολική, ακολουθούμενη από ανατολική και νότια με μικρή ή μέση ένταση (Ε.Μ.Υ. έτη 1987-2001). Η μέση μηνιαία θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατά την κολυμβητική περίοδο είναι 25oC, με τη μέγιστη μηνιαία θερμοκρασία να καταγράφεται κατά το μήνα Ιούλιο και να είναι της τάξης των 30oC(Ε.Μ.Υ. έτη 1987-2004).
Σημειώνεται ότι η ακτή, εξαιτίας του προσανατολισμού και της μορφολογίας της είναι προστατευμένη από τους επικρατέστερους ανέμους, με εξαίρεση τους νότιους, οι οποίοι είναι μικρής και μέσης έντασης και δεν επηρεάζουν την κολυμβητική ακτή. Στην περιοχή δεν παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παλίρροιας.
Στην άμεση περιοχή της ακτής εντοπίστηκε βιομηχανική μονάδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο της χαρτοποιίας. Τα απόβλητα της μονάδας είναι οι υγρές βιομηχανικές απορροές, δηλαδή ύδατα που έχουν επιβαρυνθεί με ενέργεια (υψηλή θερμοκρασία) τα οποία δεν θεωρούνται ότι συνεισφέρουν στη ρύπανση των υδάτων της ακτής. Σε κάθε περίπτωση, με την προϋπόθεση τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας σχετικά με τη διάθεση αποβλήτων δεν αναμένεται επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων.
Σε απόσταση 200 μ. από το δυτικό άκρο της ακτής εντοπίζεται η εκβολή του ποταμού Ασωπού, ο οποίος αποτελεί αναγωνρισμένο υδάτινο σώμα στο πλαίσιο τις Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Ο ποταμός δυνητικώς, μεταφέρει ρυπαντικό φορτίο από την ευρύτερη περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αγροτική και ήπια αστική δραστηριότητα. Το μεταφερόμενο φορτίο ενδέχεται να περιλαμβάνει αυξημένες συγκεντρώσεις θρεπτικών (κυρίως νιτρικών και φωσφορικών αλάτων) και άλλων ουσιών που περιέχονται στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες. Επιπλέον, οι επιφανειακές απορροές από την οικιστική περιοχή ανάντη της ακτής και συγκεκριμένα τους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων είναι δυνατόν να είναι επιβαρυμένες με τοξικές ουσίες (πετρελαιοειδή, βαρέα μέταλλα). Οι απορροές εισέρχονται στην ακτή μέσω του ποταμού ή μέσω των εκβολών των πέντε αγωγών μεταφοράς ομβρίων που εντοπίστηκαν στο δυτικό άκρο της ακτής. Λόγω του ήπιου χαρακτήρα της αστικής ανάπτυξης δεν αναμένεται σημαντική επίδραση στην ποιότητα των υδάτων από τις εκβολές των αγωγών ομβρίων.
Στην παραλία επιτρέπονται τα κατοικίδια ζώα, ο αριθμός και η συχνότητα παρουσίας των οποίων δεν εκτιμάται ότι μπορεί να επιβαρύνει την ακτή.
Κατά την επί τόπου επίσκεψη στην κολυμβητική ακτή εντοπίστηκε σε απόσταση 200 μ. από το δυτικό της άκρο, στην εκβολή του ποταμού Ασωπού, αυξημένη θολότητα των υδάτων γεγονός που οφείλεται στην έντονη παρουσία χλωροφυκών και συγκεκριμένα του είδους Ulva που αποτελεί δείκτη ρύπανσης και συνδέεται με την ανάπτυξη ευτροφικών φαινόμενων. Επιπλέον, εντοπίσθηκε μικρή ποσότητα οικιακών και οικοδομικών απορριμμάτων. Τα κολυμβητικά ύδατα ήταν θολά και παρατηρήθηκε αυξημένη συγκέντρωση επιφανειοδραστικών ουσιών (αφροί).
Τα ύδατα της ακτής κολύμβησης πιθανώς να επηρεάζονται από την γεωργική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της εκβολής του Ασωπού ποταμού. Αν και η θέση της ακτής (εντός ανοιχτού κόλπου) σε συνδυασμό με το μεγάλο βάθος των υδάτων και τα επικρατούντα θαλάσσια ρεύματα υπό κανονικές συνθήκες δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για την εμφάνιση του φαινομένου του ευτροφισμού, στην προκειμένη περίπτωση το εισερχόμενο φορτίο που δέχεται η κολυμβητική ακτή στο δυτικό της άκρο μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη χλωροφυκών. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα αποτελέσματα από την οπτική παρατήρηση των υδάτων που παρατήρησαν ότι τα νερά της ακτής είναι, θολά κάτι που συνδέεται με υψηλή παρουσία φυτοπλαγκτόν. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται υψηλός βαθμός επικινδυνότητας ανάπτυξης μακροφυκών και φυτοπλαγκτόν στην ακτή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των ανέμων και της βροχόπτωσης για την περιοχή, κατά την κολυμβητική περίοδο δεν εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα και, επομένως, δεν αναμένεται ιδιαίτερη επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής από απορροές ομβρίων και μεταφορά ρύπων λόγω ισχυρών ανέμων.
Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ρύπανσης των υδάτων ή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος της ακτής κολύμβησης, ενεργοποιείται μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη και την ασφάλεια των λουομένων.
Ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων είναι ο Δήμος Βέλου - Βόχας.
Στις επανορθωτικές ενέργειες περιλαμβάνονται:
Για τη μείωση τόσο του φορτίου θρεπτικών, όσο και του μικροβιακού φορτίου που απορρέει από την εκβολή του ποταμού Ασωπού, στην παράκτια περιοχή και προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, συνίσταται η εφαρμογή των αρχών του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Για την πλήρη αντιμετώπιση του φαινομένου του ευτροφισμού απαιτούνται, εκτός των παραπάνω, επιπρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με την αποφυγή χρήσης απορροφητικών βόθρων και την κατασκευή κατάλληλων μεμονωμένων συστημάτων αποχέτευσης λυμάτων σε περιοχές εντός της λεκάνης απορροής των Ρεμάτων Παραλίας Βόρειας Πελοποννήσου που δεν εξυπηρετούνται από αποχετευτικό δίκτυο και κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Γενικά συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης εντός των λιμανιών, των μόνιμων αγκυροβολίων και των ναυπηγείων, 200 μ. εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, στις εκβολές αγωγών ομβρίων υδάτων μετά από έντονη βροχόπτωση, καθώς και στις εκβολές ρεμάτων συνεχούς ροής.
Στοιχεία επικοινωνίας και πηγές περαιτέρω ενημέρωσης
Αρμόδια Τοπική Αρχή Δήμος ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, 20001, ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ Τηλέφωνο: 27413-60507 Fax: 27410-52303 www.velo-vocha.gr bacoli@vochas.gov.gr |
Αρμόδια Περιφερειακή Αρχή Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου-Δυτ. Ελλ-Ιον Δ/νση Υδάτων Πελοποννήσου Μαινάλου & Σέκερη 37, 22100, Τρίπολη Τηλέφωνο: : 2710 230100 Fax: https://www.apd-depin.gov.gr |
Αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία Περιφέρεια Πελοποννήσου Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Αδειμάντου 22, 20100 Κόρινθος Τηλέφωνο: 2741084137 |
Έκδοση Tαυτότητας | Ημερομηνία | Επόμενη αναθεώρηση |
R3 | Μάιος 2015 | Σε περίπτωση σημαντικής μεταβολής στην ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων ή στο φυσικό περιβάλλον |
Χρήσιμες Συνδέσεις
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ποιότητα υδάτων κολύμβησης: ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/index_en.html
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος - Κατάσταση υδάτων κολύμβησης:www.eea.europa.eu/themes/water/status-and-monitoring/state-of-bathing-water
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Κεντρικό Αποθετήριο Δεδομένων:cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/bwd
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: www.ypen.gov.gr
Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης:bathingwaterprofiles.gr/
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:www.culture.gov.gr
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.): www.emy.gr
Περιοχές δικτύου Natura 2000: www.ypen.gov.gr/perivallon/viopoikilotita/diktyo-natura-2000/
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών:www.hcmr.gr
Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων:www.ekby.gr
Γαλάζιες σημαίες:www.blueflag.gr
ΕΟΤ:gnto.gov.gr
Περιφέρεια ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:http://ppel.gov.gr/
Το Πρόγραμμα «Ταυτότητες ακτών κολύμβησης» για το έτος 2011 χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Για πρόσθετες πληροφορίες και ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις κολυμβητικές ακτές της χώρας, υποβολή σχολίων, παρατηρήσεων και ανταλλαγή απόψεων επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση www.bathingwaterprofiles.gr
Created by ROIKOS S.A. | Powered by Drupal