Όνομα Ακτής: Πλαζ Τουρκολίμανο |
Κωδικός Ταυτότητας: ELBW069211093 |
Δήμος Σαλαμίνας |
Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ |
Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΤΤΙΚΗΣ |
Η θέσπιση Μητρώου Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ, σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση, με βασικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την παροχή χρήσιμων στοιχείων για την σύγκριση και την επιλογή ακτών κολύμβησης. Η ταυτότητα των υδάτων κολύμβησης παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή.
Συμπληρωματικώς του Μητρώου Ταυτοτήτων, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου κάθε έτους (από 1η Ιουνίου έως 31η Οκτωβρίου), διενεργούνται συστηματικές δειγματοληψίες και αναλύσεις μικροβιολογικών και άλλων παραμέτρων, με σκοπό την ποιοτική παρακολούθηση και ταξινόμηση των κολυμβητικών υδάτων.
Η παραλία Τουρκολίμανο βρίσκεται στον Όρμο της Σαλαμίνας, στον οικισμό Ηλιακτή, σε απόσταση 6 χλμ., περίπου, από την πόλη της Σαλαμίνας. Η παράκτια ζώνη της παραλίας καλύπτεται από άμμο και χαλίκια. Ο θαλάσσιος πυθμένας της καλύπτεται από άμμο και διάσπαρτα βράχια. Η παράκτια ζώνη είναι ισχυρά τροποποιημένη αφού στο σύνολό της είναι τεχνητή με φερτό υλικό (χαλίκι). Επίσης, στο ανατολικό άκρο της ακτής υπάρχει προβλήτα από σκυρόδεμα (μήκους 160μ). Ο δρόμος και το τοιχίο αντιστήριξής του σε αυτό το τμήμα βρίσκεται επάνω στην ακτή. Στο δυτικό τμήμα της παραλίας υπάρχει τσιμεντένιο τοιχίο αντιστήριξης του λόφου με πεζούλι κατά μήκος της ακτής, μικρός μόλος από σκυρόδεμα (μήκους 10μ.) και τσιμεντένιες σκάλες που καταλήγουν επάνω στην ακτή. Στην παράκτια ζώνη υπάρχει σποραδική βλάστηση από πεύκα. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει κυρίως μακροφήκη, μαλάκια (πεταλίδες και δίθυρα όστρακα) και εχινόδερμα (αχινοί). Η ακτή βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα ενός ανοιχτού κόλπου, μήκους περίπου 750μ.. Το μήκος της ακτής είναι 200μ., το μέσο πλάτος της 5μ. και έχει προσανατολισμό νότιο. Τα κολυμβητικά ύδατα στα πρώτα μέτρα είναι ρηχά, με ήπια κλίση πυθμένα (σε απόσταση 60μ. από την ακτή, το βάθος προσεγγίζει τα 5μ.). Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται οδικώς μέσω υφιστάμενου παραλιακού δρόμου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δε διαθέτει εξυπηρετήσεις όπως ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχουν μόνο λιγοστά καλάθια απορριμμάτων. Οι λουόμενοι δύναται να εξυπηρετηθούν όσον αφορά στις βασικές τους ανάγκες, από χώρο για πρόχειρο φαγητό που υπάρχει επί της ακτής όσο και από τον οικισμό που εκτείνεται στην άμεση περιοχή. Η κολύμβηση είναι η κύρια δραστηριότητα επί της ακτής. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων εκτιμάται σε 100 άτομα. Στην άμεση περιοχή γύρω από την ακτή, εντοπίζεται ασυνεχής αστικός ιστός. Σε μικρή απόσταση τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά της ακτής, υπάρχει χώρος όπου αγκυροβολούν μικρά ιδιωτικά πλεούμενα, κυρίως αλιευτικά.
Στην ευρύτερη περιοχή της ακτής, κυριαρχούν η αστική χρήση και οι εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή βλάστηση.
Η ακτή εντάσσεται στο Υδατικό Σύστημα Αττική (EL06), στην Λεκάνη Απορροής Ποταμού Λεκανοπεδίου Αττικής (EL0626) και στο Παράκτιο Υδατικό Σύστημα «Δυτικός Σαρωνικός Κόλπος» (EL0626C0010N), του οποίου η οικολογική κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως «Μέτρια», με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης, που πραγματοποιήθηκε στην 1η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και την αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) (ΦΕΚ Β 4678/29.12.2017). Στο Υδατικό Σύστημα υπάρχει σταθμός επιχειρησιακής παρακολούθησης που έχει οριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Στην περιοχή δεν εντοπίστηκαν άλλα υδάτινα σώματα, αναγνωρισμένα στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ που να επηρεάζουν την κολυμβητική ακτή.
Η παραλία Πλαζ Τουρκολίμανο αναγνωρίσθηκε ως ακτή κολύμβησης το έτος 1990 και έκτοτε παρακολουθείται στο πλαίσιο των ετησίων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων, τα οποία πραγματοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από το 2010, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων για τις κολυμβητικές περιόδους πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και με συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τελευταίων ετών.
Σημείο παρακολούθησης | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |||||
ELBW069211093101 |
Το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην περιοχή είναι 404mm, με το μέγιστο και το ελάχιστο μηνιαίο ύψος να είναι αντίστοιχα 170,6mm και 0,1mm. (Ε.Μ.Υ. Μετεωρολογικός Σταθμός Μεγάρων, έτη 1966-1988). H επικρατέστερη διεύθυνση ανέμου είναι η βορειοδυτική, ακολουθούμενη από νότια και βόρεια με μικρή ή μέση ένταση (Ε.Μ.Υ. έτη 1975-1991). Η μέση μηνιαία θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατά την κολυμβητική περίοδο είναι 25oC, με τη μέγιστη μηνιαία θερμοκρασία να καταγράφεται κατά το μήνα Ιούλιο και να είναι της τάξης των 31oC(Ε.Μ.Υ. έτη 1975-1990).
Σημειώνεται ότι η ακτή, εξαιτίας του προσανατολισμού και της μορφολογίας της είναι προστατευμένη από τους επικρατέστερους ανέμους, με εξαίρεση τους νότιους. Στην περιοχή δεν παρατηρούνται ισχυρά ρεύματα, ούτε έντονα φαινόμενα παλίρροιας.
Η ευρύτερη κατοικημένη περιοχή δε διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο και εξυπηρετείται, στο σύνολό της, μέσω ιδιωτικών συστημάτων αποχέτευσης. Αν και η παρουσία των συστημάτων αυτών αποτελεί δυνητική πηγή εισροής μικροβιακού φορτίου στη θάλασσα, λόγω της μικρής έκτασης του οικισμού, η πιθανή επιβάρυνση της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων εκτιμάται ως ιδιαίτερα περιορισμένη.
Σε μικρή απόσταση τόσο από το ανατολικό όσο και από το δυτικό άκρο της ακτής, υπάρχει χώρος όπου αγκυροβολούν μικρά ιδιωτικά πλεούμενα, κυρίως αλιευτικά. Οι απορρίψεις των μικρών σκαφών που προσεγγίζουν την παραλία και περιλαμβάνουν αστικά απόβλητα και απορρίμματα καθώς επίσης και η πιθανή διαρροή πετρελαίου από σκάφη με ελλιπή συντήρηση αποτελούν δυνητικές πηγές ρύπανσης.
Στην παραλία επιτρέπονται τα κατοικίδια ζώα, ο αριθμός και η συχνότητα παρουσίας των οποίων δεν εκτιμάται ότι μπορεί να επιβαρύνει την ακτή.
Κατά την επί τόπου επίσκεψη στην παραλία δεν εντοπίστηκε ύπαρξη πίσσας ή λαδιών. Ωστόσο εντοπίστηκε περιορισμένη συγκέντρωση στερεών απορριμμάτων, σε διάφορα σημεία. Γενικώς, το νερό ήταν διαυγές και καθαρό και δεν παρατηρήθηκε συγκέντρωση επιφανειοδραστικών ουσιών (αφροί).
Η θέση της ακτής εντός κλειστού κόλπου σε συνδυασμό με το μικρό βάθος των υδάτων, συνεπάγεται περιορισμένο ρυθμό ανανέωσης των υδάτων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την εμφάνιση του φαινομένου του ευτροφισμού. Ωστόσο, τα ύδατα της ακτής κολύμβησης δεν επηρεάζονται από την απορροή ρυπαντικών φορτίων των κύριων θρεπτικών συστατικών αζώτου και φωσφόρου, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλγών και ευνοούν την εξέλιξη φαινομένων ευτροφισμού. Επιπλέον, στα κολυμβητικά ύδατα της ακτής δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά ραγδαίας ανάπτυξης αλγών ή φυτοπλαγκτόν και είναι, υπό κανονικές συνθήκες, διαυγή και καθαρά κάτι που συνδέεται με χαμηλή παρουσία φυτοπλαγκτόν. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας ανάπτυξης μακροφυκών και φυτοπλαγκτόν στην ακτή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των ανέμων και της βροχόπτωσης για την περιοχή, κατά την κολυμβητική περίοδο δεν εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα και, επομένως, δεν αναμένεται ιδιαίτερη επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής από απορροές ομβρίων ή/και μεταφορά ρύπων λόγω ισχυρών ανέμων.
Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ρύπανσης των υδάτων ή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος της ακτής κολύμβησης, ενεργοποιείται μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη και την ασφάλεια των λουομένων.
Ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων είναι ο Δήμος Σαλαμίνας.
Στις επανορθωτικές ενέργειες περιλαμβάνονται:
Σχετικά με τη διαχείριση των λυμάτων της ευρύτερης κατοικημένης περιοχής, είναι σκόπιμο να διερευνηθεί η εφαρμογή κατάλληλων ιδιωτικών συστημάτων ή συστημάτων επεξεργασίας μικρής κλίμακας τα οποία προσφέρουν προστασία του υπόγειου υδροφορέα και συνεπαγόμενα της θαλάσσιας περιοχής από εισροές ρυπαντικού φορτίου. Σχετικά με τη λειτουργία των χώρων ελλιμενισμού μικρών ιδιωτικών πλεούμενων, συνιστάται η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων των σκαφών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Γενικά συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης εντός των λιμανιών, των μόνιμων αγκυροβολίων και των ναυπηγείων, 200 μ. εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, στις εκβολές αγωγών ομβρίων υδάτων μετά από έντονη βροχόπτωση, καθώς και στις εκβολές ρεμάτων συνεχούς ροής.
Στοιχεία επικοινωνίας και πηγές περαιτέρω ενημέρωσης
Αρμόδια Τοπική Αρχή Δήμος ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Κ. Καραμανλή & Αμμοχώστου 1, 18900, Σαλαμίνα Τηλέφωνο: 210-4646000/100, 213-2027300, 210-4646110 Fax: 210-4646190 www.salamina.gr dimarxos2@0165.syzefxis.gov.gr |
Αρμόδια Περιφερειακή Αρχή Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής Δ/νση Υδάτων Αττικής Μεσογείων 239, 15451 Αθήνα Τηλέφωνο: : 210 3725706 Fax: 210 3725728 http://attiki.dasi-ydata.gr/4portal/index.php nero@attica.gr |
Αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία Περιφέρεια Αττικής Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒ. ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓ. ΕΛΕΓΧΟΥ Β. ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ & ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Λ. Μεσογείων 448, 16342 Αγ. Παρασκευή Τηλέφωνο: 210 6087026/33 |
Έκδοση Tαυτότητας | Ημερομηνία | Επόμενη αναθεώρηση |
R3 | Μάιος 2015 | Σε περίπτωση σημαντικής μεταβολής στην ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων ή στο φυσικό περιβάλλον |
Χρήσιμες Συνδέσεις
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ποιότητα υδάτων κολύμβησης: ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/index_en.html
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος - Κατάσταση υδάτων κολύμβησης:www.eea.europa.eu/themes/water/status-and-monitoring/state-of-bathing-water
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Κεντρικό Αποθετήριο Δεδομένων:cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/bwd
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: www.ypen.gov.gr
Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης:bathingwaterprofiles.gr/
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:www.culture.gov.gr
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.): www.emy.gr
Περιοχές δικτύου Natura 2000: www.ypen.gov.gr/perivallon/viopoikilotita/diktyo-natura-2000/
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών:www.hcmr.gr
Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων:www.ekby.gr
Γαλάζιες σημαίες:www.blueflag.gr
ΕΟΤ:gnto.gov.gr
Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ:http://www.patt.gov.gr/main/
Το Πρόγραμμα «Ταυτότητες ακτών κολύμβησης» για το έτος 2011 χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Για πρόσθετες πληροφορίες και ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις κολυμβητικές ακτές της χώρας, υποβολή σχολίων, παρατηρήσεων και ανταλλαγή απόψεων επισκεφτείτε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση www.bathingwaterprofiles.gr
Created by ROIKOS S.A. | Powered by Drupal